Bij onze hondenscholen sta jij als cursist centraal.
Veel instructeurs beginnen hun vak vanuit hun liefde voor honden. Dat is ook volkomen logisch. Zij willen dan ook graag dat de honden het op het trainingsveld perfect doen. Zij doen er dan ook alles aan om jou precies uit te leggen wat jij moet doen op het veld om het daar helemaal goed voor elkaar te krijgen. Ze creëren daar ook de juiste omstandigheden voor. En ze letten op wat de hond doet. Of hij de oefeningen goed uitvoert.
Helaas zegt dit niet alles over de thuissituatie. Die kan net even anders zijn of misschien wel helemaal anders. Die is niet altijd ideaal. Daarom hebben wij onze insteek veranderd. Wij houden nog steeds van honden. Wij willen nog steeds dat honden oefeningen goed leren uitvoeren maar we leren de baas ook wat hij moet doen als het een keer niet helemaal goed gaat. Als een hond niet gaat zitten omdat hij teveel is afgeleid. Of als hij niet wil blijven omdat er iets anders leuker is. Of als hij niet wil komen omdat hij liever met de andere honden speelt. Dingen die je thuis ook allemaal mee zult maken. Dingen waarmee je wilt leren omgaan. De reden waarschijnlijk waarom je naar de cursus bent gekomen. Wij willen dat de honden thuis naar je gaan luisteren. Het trainingsveld is voor ons niet zo belangrijk.
Jij krijgt dan ook voornamelijk les. Wij begeleiden jou in het leren kennen van je eigen hond. In welke handelingen jij moet doen om iets voor elkaar te krijgen. In welke stappen jij kan zetten om een oefening uit te bouwen. En die kunnen heel anders zijn dan die van de hond van een medecursist. We hopen dat je daardoor aan het eind van de cursus(sen) dan ook in situaties die we niet op de cursus behandeld hebben adequaat kunt handelen. Gewoon omdat je je hond kent en het inzicht hebt gekregen in hoe je de dingen aan kunt pakken.
We geven je daarom veel richtlijnen, maar je zult ook veel onder onze begeleiding zelf moeten uitzoeken en ondervinden en proberen en experimenteren. Onze ervaring is dat dat eigenlijk alleen maar leuker is. Leuker omdat we ons dan niet meer focussen op dat een hond bijvoorbeeld niet gaat zitten maar op wat hij allemaal wel doet om dat snoepje te krijgen. Dat we gaan kijken naar wat onze eigen rol is in dat andere gedrag dat hij vertoont om zo de band en de samenwerking alleen maar optimaal te maken.