Alleen leren blijven

0
2183

Regelmatig wordt ik geconfronteerd met eigenaren die met hun handen in het haar zitten omdat hun hond niet alleen kan blijven. Ze slopen, ze piepen of ze blaffen de hele boel bij elkaar. Vervelend voor de eigenaar, de buren of beiden. Veel mensen realiseren zich niet dat dit ook vaak ook vervelend is voor de hond.  Met uitzondering van die honden die graag voor een sloopbedrijf hadden willen werken. De hond die blaft verwacht dat hij hiermee iets kan bereiken, het is heel frustrerend als dit steeds heel lang duurt. De hond die piept , jankt of zelfs huilt doet dit niet omdat hij zich nu zo geweldig voelt. Ook voor de meeste honden is het geen pretje.

Toch ben ik van mening dat iedere eigenaar die aangeeft dat zijn hond niet alleen thuis kan blijven niet helemaal de waarheid spreekt. De hond kan wel alleen thuis blijven. De eigenaar hoeft immers alleen maar weg te gaan. Waar het om gaat is dat de hond vervolgens gedrag gaat vertonen wat ongewenst is. En aan dat gedrag moeten we iets doen.

Puppy

Het beste is het om bij puppy’s vanaf het moment dat ze in huis zijn te werken aan het vertonen van gewenst of acceptabel gedrag. Dat is ook het gemakkelijkst. Puppy’s slapen immers nog heel veel. Bovendien zijn ze nu al bezig met het vormen van gedrag als reactie of aanpassing op nieuwe situaties. Dat zit er dan uiteraard gelijk goed in.

Alleen leren blijven

Eigenlijk gaat het er hierbij niet om dat een hond alleen moet leren blijven. Hij moet vaak leren dat als hij alleen is, de baas altijd terugkomt. Dat vertrouwen moet hij gaan krijgen. Dat is de basis. Als dat vertrouwen er eenmaal is en hij gaat toch slopen, dan is dat doorgaans uit verveling. Niet omdat hij afleiding zoekt voor een onrustgevoel. Dat laatste is veel lastiger aan te pakken. Uit verveling is iets langer uitlaten en zorgen voor voldoende speelgoed vaak al een heel goede oplossing.

Leren en niet checken

Heel vaak wordt bij het alleen leren blijven de hond niet echt geleerd dat de baas terug komt als hij alleen is. Er wordt alleen maar gekeken of hij rustig blijft als de baas eerst eens een kwartiertje weg blijft. Dit is gokken, dit is proberen op goed geluk en heeft niets met aanleren te maken. Het is veel beter om de hond te leren dat als hij doorheeft dat de baas weg is, de baas ook snel weer terugkomt. Sterker nog: het is ook goed om de puppy te leren dat de baas terug komt voordat hij zich realiseerde dat hij weg was.

Aanleren met stapjes van een paar tellen

Geef de puppy iets lekkers, en ga heel even weg. De pup moet nu kiezen tussen het lekkers en de eigenaar. Ze kiezen doorgaans voor het lekkers omdat er nog geen ervaring is met eigenaars die naar de deur lopen en vervolgens uren wegblijven. De eigenaar is nu op de gang en komt na drie tellen weer terug. De meeste puppy’s houden het echt wel in de gaten. Hij leert nu dat hij een goede keuze heeft gemaakt door lekker te blijven kluiven. En dit wordt verder opgebouwd met stapjes van tussen de vijf en tien tellen. Tot een minuut, twee minuten, vier minuten, zeven minuten, tien minuten enzovoorts. Op deze wijze krijgt de pup echt het vertrouwen dat de baas altijd terugkomt. En het leuke is: in een kwartier kun je wel 110 keer weggaan en na een paar tellen terugkomen: over leren gesproken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here