Home - Opleidingen - Opleiding Hulphondeninstructeur

Opleiding Psychosociale Hulphondeninstructeur 2024

Kynotrain start in het najaar met een opleiding tot Psychosociale Hulphondeninstructeur. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die tenminste de opleiding tot kynologisch instructeur hebben gevolgd bij een van de door de Raad van Beheer op kynologisch gebied en/of SPPD erkende opleidingen.

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen.

Psychopathologie

Psychosociale hulphonden zijn niet meer alleen geschikt voor veteranen met PTSS. Ze worden vaak ingezet bij meerdere vormen van psychopathologie. Kennis van die verschillende vormen is dan ook belangrijk op het moment dat je in samenwerking met een cliënt aan de slag gaat om de hond op te leiden. Ook de mogelijke excessen binnen de vormen van pathologie moeten bekend zijn.

Communicatie

Soms gaat de communicatie met de cliënten net even anders. Er kunnen triggerpunten zijn en die gaan we uitgebreid doornemen. Uiteraard ook de manier om hiermee om te gaan.

Selecteren

In een aantal gevallen zul je gevraagd worden te ondersteunen bij het uitzoeken van een hulphond. Je leert bij ons hoe je dit voor de individuele hulpvraag kunt doen waarbij er uiteraard nooit een garantie te geven is.

Opleiden

Je zult een goede basis kunnen leggen met de oefeningen die we allemaal gebruiken maar ze zijn niet voldoende. Je zult ook oefeningen moeten kunnen uitbouwen aan de hand van de hulpvraag. Soms zul je oefeningen moeten kunnen verzinnen.

In een aantal gevallen zul je moeten kunnen werken met een signaleringsplan van je cliënt. Dit is een plan waarin de verschillende fases van het oplopen van de spanning individueel worden beschreven. Jij moet proberen de hond te leren zo vroeg mogelijk in te grijpen.

Soms zul je puur instructiegericht bezig zijn, uiteindelijk wil je toe naar een situatie waarin je echt als coach optreedt en de cliënt zelfstandiger kan werken richting het eindresultaat.

Gezinssituatie

Dat hulphonden van enorme waarde zijn staat voor ons vast maar soms wonen cliënten samen in een gezin dat in eerste instantie eigenlijk helemaal geen hond wilde of om een andere reden. Je zult deze mensen ook moeten kunnen begeleiden in het omgaan met de hond van jouw cliënt.

Welzijn van de hond

Soms moeten hulphonden de hele dag hun taak uitvoeren. Dat is veel voor een hond. Hoe zoek je uit op wat voor manier je kunt zorgen dat de hond ook nog voldoende hond mag zijn en doen wat hij graag wil? En uiteraard staat de veiligheid van de hond voorop.

Intake, contract en afspraken

Je begint met een intake. Hierin komen verschillende zaken aan de orde die jou helpen een zorgvuldig plan van aanpak te maken. Ook kan het zijn dat je tijdens een intake omwille van de veiligheid van de hond een aanvraag zult moeten afwijzen. Uiteraard besteden we ook aandacht aan het opstellen van een contract en het maken van afspraken. Jij leidt de hond namelijk niet op, dit doet je cliënt zelf onder jouw begeleiding. Maar je cliënt moet het grootste deel wel zelf doen.

Jouw welzijn

Ook jouw welzijn is voor ons belangrijk. Binnen onze doelgroep kun je met heftige situaties te maken krijgen. Daar moet je wel mee kunnen (leren) omgaan. Hoe betrek je de situatie niet op jezelf, wat doet dit allemaal met jou en wat voor hulp kun je hierbij zelf inschakelen. De valkuil is ermee doorlopen en dat is iets waar wij absoluut niet achter staan. Wij hebben dan ook een steunpunt opgericht waar je altijd naar kunt bellen.

Extra cursusinformatie.

  • De opleiding start op 8 oktober 2023 en zal in Amersfoort plaatsvinden. Er is nog tot 15 november de mogelijkheid in te stromen.
  • De opleiding omvat 16 lesdagen en een examen.
  • Tussentijds worden toetsen afgenomen die meetellen voor de examenuitslag.
  • Een stage binnen de psychiatrie wordt op prijs gesteld.
  • Het meelopen met de opleiding van een psychosociale hulphond is verplicht.
  • De kosten bedragen € 2000,- exclusief BTW en inclusief lesmateriaal.
  • Koffie, thee en lunch zijn tegen betaling verkrijgbaar op de locatie.
  • Het docententeam bestaat onder meer uit een psychiater acute psychiatrie, een gedragsbioloog, een psychodramatherapeut, een systeemtherapeut, verschillende kynologisch instructeurs, een communicatiedeskundige en een jurist met een achtergrond in dierenrecht.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Kynotrain via info@kynotrain.nl of via 0612305883.