Home - Nascholingen/Workshops - Oefeningen als hulpmiddel 1

Oefeningen als hulpmiddel 1

Als een hond aan het eind van de cursus de oefeningen netjes doet, is de cursus geslaagd. Toch? Nou niet altijd. Want het gaat eigenlijk niet zozeer om wat de hond tijdens de cursus doet. We zouden ons als instructeur vooral kunnen opstellen als ‘eigenarenbegeleider’, meer dan als hondenbegeleider.

Oefeningen voor de eigenaar of de hond?

Vaak is de doelstelling van een opvoedcursus dat de eigenaar inzicht krijgt, zijn hond leert kennen, leert kijken naar objectief zichtbaar gedrag en dan pas interpreteert. Wij horen eigenlijk niet te kijken naar wat een hond niet doet (hij gaat niet liggen) maar wat hij wel doet en dan uitzoeken waarom hij juist kiest voor dat gedrag in plaats van het gedrag dat we eigenlijk hadden willen zien. Als we dat hebben uitgevonden is de oplossing vaak dichter bij dan we denken.

Heel interessanter is het dan ook om te kijken naar wat de eigenaar doet en hoe hij dingen aanpast om (potentiële) problemen op te lossen. Het is daarom niet altijd erg als een oefening niet zo goed gaat. Sterker nog: het geeft ons als instructeur inzicht in hoe de eigenaar zich tijdens onze cursus ontwikkelt. En is dat eigenlijk niet wat we willen? Dat die eigenaar het straks thuis allemaal goed voor elkaar weet te krijgen met zijn hond?

Speciaal hiervoor is een ééndaagse workshop ontwikkeld, waarin we kritisch gaan kijken naar wat nu precies onze doelstellingen zijn en hoe we deze kunnen verwezenlijken. Hiervoor gebruiken we het gewone arsenaal aan oefeningen, aangevuld met eventueel wat extra oefeningen. We gaan kijken hoe we die oefeningen kunnen inzetten als hulpmiddel om de eigenaren dat inzicht te geven dat nodig is om in alle gevallen hun hond zo verantwoord mogelijk te begeleiden. We gaan experimenten invoeren om de eigenaren zo individueel mogelijk te kunnen begeleiden. Op dat moment worden de oefeningen geen doelstellingen op zich meer. Het gaat er dan niet meer om of een hond netjes gaat zitten. Het gaat er dan om wat de eigenaar doet om zijn hond netjes te laten zitten.

De workshop wordt gegeven door Peter Beekman. Binnen zijn eigen lessen gebruikt hij al lang de oefeningen als hulpmiddel. Honden en eigenaren mogen de fout in gaan. Ook gaat hij in op het voorkomen van het conditioneren van deze fouten. Want dat is natuurlijk niet de opzet. Maar in eerste instantie is alles goed en niets fout. En vandaar uit bouw je verder.

Kosten: De kosten voor deelname aan de workshop zijn € 130,- incl BTW

De workshop gaat door bij minimaal 8 deelnemers.

Deze workshop staat gepland voor het eerste kwartaal 2024. Precieze datum volgt.

Accreditatie Raad van Beheer: A30 pt