Het is weer gebeurd. Eens in de zoveel jaar word je hier als instructeur mee geconfronteerd. En iedere keer schrik ik er weer van en denk ik : “hoe is het toch mogelijk?” Opnieuw ben ik gebeld door een cursist die mij belde dat haar puppy was doodgereden en dat zij daardoor de cursus niet kon afmelden. In eerste instantie denk je dat dan alleen maar mogelijk kan zijn als de pup even het huis uit is geglipt. Maar toen ik vroeg wat er was gebeurd bleek dat de hond aan de lijn zat maar bij even niet opletten de weg opschoot. De lijn was een… uitrollijn.
Deze lijnen zijn op de cursus erg onhandig. Bazen zetten ze van de rem af en puppy’s gaan naar andere puppy’s en raken verward in elkaars riemen. Ze zijn bij oefeningen niet gemakkelijk om de pols te doen waardoor het lastiger is de baas minder afhankelijk van de riem te maken. Met andere woorden: ik vind het ondingen.
Wat was er gebeurd?
De eigenaresse van Coopertje heeft een lichamelijke beperking. Ze is niet zo snel meer in haar bewegingen. Om deze reden vond zij de uitrollijn wel gemakkelijk. Cooper kon wat vrijer bewegen, zijn energie wat meer kwijt en zij had hem tenminste onder controle. Althans: dat dacht zij. Cooper, een beetje gefrustreerd, omdat hij eigenlijk nooit echt lekker kon rennen, rende vooruit en achteruit waarbij het zo ten opzichte van de eigenaresse eigenlijk twee keer de afstand kon gebruiken. De eigenaresse vond dit prima en had de lijn cast gezet op de maximale afstand. Zo kon Coopertje lekker zijn gang gaan. Cooper rende vooruit en Cooper kwam terug en Cooper rende de eigenaresse voorbij, en bevond zich toen achter haar. De eigenaresse kon niet zo snel omdraaien, dat was haar beperking. En Cooper: die dacht: “ik ga gewoon eens opzij”, en stak de straat over. Net op het moment dat er een auto kwam aangereden. En dat was het einde van Coopertje.
Cursus
Op de cursus leren we de eigenaren hun hond los te laten, we leren de eigenaren wat ze moeten doen als hun hond een keer niet komt als hij wordt geroepen, we leren de eigenaren dat ze, als ze de hond loslaten ze dit moeten doen op een plek die veilig is. We leren de eigenaren om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de riem. Zodat de honden ook los van de lijn doen wat de eigenaren willen. En dit betekent dat die eigenaren daar soms wat verder voor weg moeten dan het rondje om hun eigen flatgebouw. En dat moeten ze dan ook doen. Dan is het helemaal niet erg als af en toe rondje om het flatgebouw plaatsvindt aan een gewone riem. Ook omdat we de cursisten ook leren hoe ze hun hond op een normale wijze aan de riem kunnen leren lopen.
Uitrollijn
De uitrollijn hoeft van mij niet weggegooid te worden. Hij kan ingezet worden als een teef bijvoorbeeld loops is of als een hond moet herstellen van een operatie, even niet los mag en graag wat verder weg wil snuffelen. Dat soort dingen, de uitzonderingen. En dan kan de baas ook even extra oplettend zijn. Dan zijn ze prima, maar gebruik een uitrollijn niet als excuus voor je eigen luiheid om je hond niet voldoende op te voeden en dan te zeggen: “zo krijgt hij tenminste ook wat beweging”. Want wie hou je dan voor de gek: je hond en die verdient dat niet!