Aanschaf puppy

0
2320

Wist u dat heel veel mensen helaas binnen 24 uur nadat besloten is een puppy te nemen, die pup al in huis hebben. Dat betekent dat men razendsnel en helaas maar al te vaak ondoordacht te werk gaat. En eigenlijk is dat heel jammer. Heel vaak leidt dit tot teleurstellingen, heel vaak leidt dit tot heel hoge kosten terwijl men juist dacht dat men niet zoveel geld kwijt hoefde te zijn.

Op cursussen krijg ik vaak mensen met bepaalde rassen waarbij ik eigenlijk al gedachtes krijg over hoe het in vredesnaam mogelijk is dat men zo’n hond heeft aangeschaft. En als je daar dan navraagt naar doet dan kom je vaak tot de meest schrikbarende conclusies. Zo kwam er iemand op cursus met een Rottweilertje, een geweldig leuk en lief puppy, vrij zacht van karakter en af en toe nog een beetje terughoudend. De hond was aangeschaft omdat er net bij deze mensen was ingebroken en zij dat niet nogmaals wilde meemaken. De cursisten vroegen zich af of zij bij ons op de goede plek waren omdat ze van allerlei bekenden hadden gehoord dat ze beter naar een kringgroep konden gaan om hem het waken aan te leren. Wij gaven aan dat dat er in het begin zeker nog niet zou inzitten, we moesten de hond eerst wat vertrouwen in zichzelf en de omgeving gaan geven. De cursisten zijn nooit meer geweest.

Goed en kwaad

Begrijp me goed: ik heb niks tegen kringgroepen en tegen pakwerk met de hond. Maar het moet wel verantwoord gebeuren en het is een sport. Dat is iets anders als zomaar binnen een weekend ergens een puppy vandaan halen die dan maar direct moet beginnen met het verdedigen van het huis. Daarnaast moest hij ook onderscheid maken tussen mensen met kwade en mensen met goede bedoelingen. Ze hadden namelijk een eigen bedrijf.

Lastig

Al jarenlang proberen we mensen de juiste weg uit te leggen voor de aanschaf van een hond. Het lastigst is het om deze mensen te bereiken. Het is gemakkelijker als de hond er eenmaal is. Dan komt men vanzelf uit bij professionals die de weg weten zoals de dierenarts en de dierenspeciaalzaak. Maar dan is de pup er al. En het aanschaffen van een pup is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Het is niet zo dat je over één nacht ijs kunt gaan, de weg is wel vrij duidelijk.

Gedrag

In eerste instantie ga je na wat je verwacht van een puppy. Doe dit zorgvuldig. Ik krijg regelmatig eigenaren van honden van bepaalde jachthonden rassen die klagen dat de hond er vandoor gaat. Als ik dan vraag waarom ze dit ras gekozen hebben krijg ik steevast het antwoord dat ze kozen voor zijn eigenwijsheid en zijn vermogen lekker zijn eigen gang te gaan. Ze kijken me vreemd aan als ik dan aangeef dat ze nu dus precies hebben wat ze eigenlijk wilden. Bedenk dus eerst goed wat je verwacht van een hond. Kijk vervolgens naar de rassen die hier het meest aan voldoen. En tenslotte kun je uit die rassen dan de keuze op het uiterlijk baseren. Helaas gaat het vaak andersom.

Rasvereniging

Als je eenmaal een ras hebt gekozen ga dan naar de rasvereniging. Zij stellen vaak hoge eisen aan de ouderdieren en de fokkers. De kans dat je een gezonde fijne pup koopt is dan alleen maar groter. Zo’n fokker zal ook van je eisen dat je een aantal keer komt kijken en probeert je eerder te weerhouden een pup te kopen dan dat hij het aanmoedigt. Blijf je echter bij je keuze dan zal hij er alles aan doen om je op een goede manier te begeleiden. Hij wil namelijk het beste voor zijn puppy’s.

Kosten

Onderschat de kosten van een hond niet. Het gaat niet alleen om zijn dagelijkse voeding. Er zijn ook vaak kosten in de vorm van gemeentebelasting, entingen, parasietenbestrijding, pensionkosten, kosten voor een goede cursus enz. enz.. De dierenartskosten wil ik graag even apart noemen. Omdat wij als mensen toch een enorm goed zorgstelsel hebben (wij hebben geen enkel besef van veel kosten die wel betaald worden), realiseren we ons niet wat sommige ingrepen kosten. Bij de dierenarts moeten we die kosten voor de pup wel zelf betalen en veel dierenartsen krijgen dan ook vaak te maken met verbaasde mensen over de hoogte van de rekeningen. En dat hoeft niet. Er zijn verschillende goede huisdierenverzekeringen op de markt. Een daarvan bestaat al zo lang dat deze zonder meer goed en betrouwbaar is.

En dan…

Moet je soms nog even wachten. De moederhond is net gedekt en de pups zijn nog niet geboren. Of de pups zijn wel geboren maar mogen nog niet weg. Geeft niks. Eventjes moeten wachten maken het moment van ophalen alleen maar meer bijzonder. Want daarna is het genieten… echt waar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here