Het aanleren van het bij je komen

0
2201

Een van de dingen waar mensen nog steeds problemen mee hebben, is het komen van de hond als hij geroepen wordt. Honden komen niet meer. Honden komen, pakken het snoepje en schieten er weer vandoor. Honden komen helemaal niet. Wat gaat er nu zo vaak mis? We zetten de punten even op een rij.

Het grappige is eigenlijk dat we zelf vaak de schuldige zijn. Wij zijn het die de honden vaak aanleren dat komen helemaal niet leuk is. En dat doen we iedere wandeling weer.

Puppy’s

In het begin lukt het nog wel. De meeste puppy’s vinden het buiten nog een beetje griezelig en hebben helemaal geen moeite om te komen. Ze plakken zelfs een beetje aan de baas. En de baas die vindt het allemaal ook nog erg griezelig want hij is weer bang dat de puppy er vandoor gaat en hij hem nooit meer terug ziet. De baas laat de pup dan maar niet los, de pup wil immers graag bij de baas blijven en de baas vindt het eng om de pup lost te laten. Iedereen tevreden!! Tot een tijdje later. De pup gaat het buiten veel leuker vinden. De baas vindt dat hij nu los moet kunnen, omdat hij nu toch zijn energie kwijt moet kunnen raken. En als de pup het dan ook niet meer eng vindt is de kans groot dat hij de wereld op eigen houtje gaat ontdekken. En… hoe kan hij nu weten wat komen bij de baas is als hij dat nog niet heeft geleerd??? De baas erachteraan dan. Helaas, de puppy is inmiddels te snel en heeft heel snel in de gaten dat als de baas hem vangt de pret over is.

Beter

Het is daarom verschrikkelijk belangrijk dat als de baas en de pup het loslaten nog eng vinden, dit juist nu te gaan oefenen. En dat kan heel simpel. Tegelijkertijd kan de baas de aan de pup leren dat als hij in de buurt van de pup komt, de pup hier alleen maar beter van wordt. En dat kan allemaal door het geheel maar genoeg te herhalen.

Loslaten

Laat de puppy los op een veilige plek en laat hem lekker zijn gang gaan. Als hij een keer lekker aan het snuffelen is, loop dan zonder iets te zeggen naar hem toe en hou een snoepje voor zijn neus. Hij moet dan, om dat snoepje te pakken, zijn aandacht verleggen van het snuffelen naar de hand van de baas. Vervolgens loopt de baas, weer zonder geluid te maken, weg. Dit doet hij een paar keer en na verloop van tijd zal de pup al ophouden met snuffelen als de baas er nog helemaal niet is. Hij weet immers dat de baas eraan komt met iets lekkers. Bovendien weet hij dat hij daarna gewoon lekker door mag gaan met snuffelen. De baas komt hem dus niet vangen maar juist iets lekkers brengen. Welke hond loopt daarvoor weg? Als dit goed gaat, loopt de baas niet meer helemaal naar de puppy toe. Als de pup opkijkt stopt de baas en laat de puppy naar hem toekomen. Dan kan er het commando “hier” of zo bijgegeven worden. Weer een stapje verder roept de baas de puppy en als hij kijkt, roept hij het commando en als de pup komt krijgt hij iets lekkers. De puppy mag daarna weer doen wat hij wil!!!!!! Hier gaat het vaak mis.

Aanlijnen

Na verloop van tijd als de pup een aantal keer bij de baas geroepen wordt tijdens de wandeling, gaat hij doorkrijgen wanneer de pret daadwerkelijk over is. De baas doet nu namelijk iets anders. Hij grijpt naar de puppy zijn halsband of hij laat hem zitten voordat hij grijpt. En dit heeft de pup natuurlijk snel door.

Slimmer

Toch kunnen wij slimmer zijn. Als wij hem nu iedere keer als we hem roepen even laten zitten en hem tegelijkertijd met het geven van het snoepje, met de andere hand even bij de halsband pakken kan de pup het onderscheid niet meer zien. En als hij het wel kan zien… dan hebben we hem al vast.

Veel succes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here