Benchtraining

0
2306

Vaak hoor ik verhalen over honden die niet alleen thuis zouden kunnen zijn. Toch klopt geen van deze verhalen. Iedere hond kan alleen thuis zijn. Je hoeft immers alleen maar weg te gaan en hij is alleen thuis. Waar men op doelt is wat de hond voor gedrag vertoont als hij alleen thuis is. Als hij de inboedel sloopt kan hij nog steeds alleen thuis zijn. Sterker nog: hij houdt zichzelf lekker bezig.

We hoeven honden daarom ook nooit te leren om alleen thuis te zijn, we moeten ze leren om dan gewenst gedrag te vertonen en, nog belangrijker, we moeten ze leren dat wij weer snel terugkomen. Een bench kan daarbij overigens een prima hulpmiddel zijn. Maar ook die bench moet voor de hond een veilige en vertrouwde plek zijn. En dat moet hij weer leren.

Fokker

Het mooieste zou zijn als iedere fokker de pups al benchtraning zou geven. En dat kan eigenlijk heel gemakkelijk. Eerst zitten de pupjes in de werpkist en daarna vaak in een ren waarbij men in eerste instantie nog wat delen van de werpkist laat staan. Hier liggen dan schapenvachtjes of dekentjes in. Alle puppy’s trekken zich vaak op die plekken terug om op een hoopje te gaan liggen slapen. Als de fokker hier nu een bench neerzet en daar de zachte ondergrond in plaatst lopen alle pupjes na een paar uur vanzelf de bench in. Zij wennen eraan dat dat een slaapplek is en de nieuwe eigenaar hoeft thuis die bench maar op te zetten of de pup kruipt er lekker in.

In huis

Toch gebeurt dat nog lang niet vaak genoeg en zal de nieuwe eigenaar zelf de pup moeten wennen aan de bench. Het is absluut niet verstandig om dit onder dwang te doen. Het is juist zelfs belangrijk om die bench heel leuk te maken. En dat kan. Geef de pup alleen maar eten in de bench. Nergens anders. Gooi af en toe iets lekkers in de bench wat de pup alleen maar daar mag opeten. Tijdens het kluiven aan dat lekkers kan je gewoon het deurtje dichtdoen. Ook tijdens het eten kan het deurtje dicht. Daarna komt eigenlijk de grootste valkuil Als hete ten op is of de kluif is opgepeuzeld, dan laten mensen de pup vaak te lang in de bench zitten zonder dat de pup daar eigenlijk nog iets te zoeken heeft. Let daarom goed op. Zeker in het begin. De pup moet namelijk leren dat hij vanzelf weer losgelaten wordt. Maar ook hier ligt de nadruk weer op leren. Laat de pup na een paar tellen los na het eten en kluiven. Bouw dit steeds met weer een paar tellen uit. Zoek niet de grens op wanneer hij onrustig wordt en het gevoel heeft dat hij iets anders moet gaan proberen om de eigenaar over te halen het deurtje open te maken. Voorkom dit en open het deurtje zo snel mogelijk met een kleine opbouw.

’s Nachts

De nachten zijn vaak niet anders. Maak gebruik van het feit dat de pup dan lekker moet slapen. Gelukkig slapen puppy’s nog heel veel. Het is overigens helemaal niet erg, het is zelfs aan te raden om de pup de eerste nachten gewoon lekker mee naar de slaapkamer te nemen. Pas als hij gewend is om ook benden af en toe rustig in zijn bench te liggen slapen kan hij naar beneden.

Leren

Het belangrijkste criterium blijf leren. De pup kan nog niet alles zoals wij dat graag willen. Dat kost tijd. Tijd die hij verdient.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here