Winter

0
2583

Op het moment dat ik dit schrijf, is het buiten hard aan het sneeuwen. De ANWB heeft een alarm afgegeven en rond 11.30 uur staat er nog meer dan 100 km aan files op de snelwegen. Mijn hond heeft hier geen boodschap aan. Ze rent en vliegt door de sneeuw, wordt weer even helemaal puppy en kan niet wachten tot ik de eerste sneeuwbal gooi. Het is winterwonderland. Maar ook dat is niet altijd zonder risico…

En dus is er een aantal zaken waar we met honden toch wat extra aandacht aan moeten besteden. Niks ernstigs maar een gewaarschuwd baas telt nu eenmaal voor twee.

Sneeuw

Niets is leuker dan lekker met hond door de sneeuw te banjeren. De meeste honden moeten er eerst nog even aan wennen maar ontdekken al snel de lol ervan. Ze rennen, duiken door hun voorpoten en vinden niks leuker dan een baas die een hoop sneeuw wegtrapt waar zij dan heerlijk achteraan kunnen gaan. Alleen die sneeuw die blijft niet altijd mooi maagdelijk. En bovendien zorgt de kou vaak dat honden wat kloofjes in hun voetkussentjes krijgen. Als zij dan vervolgens over de pasgepekelde wegen lopen kunt u zich voorstellen dat dat niet lekker aanvoelt. Ook kan de sneeuw tussen de teentjes bevriezen en de hond continu eenzelfde gevoel geven als wanneer u een steentje in uw schoenen hebt. U kunt dat heel simpel vorkomen door voordat u de deur uitgaat de voetjes van uw hond even in te smeren met wat vaseline of uierzalf. Waar u ook wat aandacht aan kunt geven is het eten van sneeuw. Het is eigenlijk veel te koud en hierdoor neemt bij honden, zeker als ze aan het spelen zijn de kans op maagdraaiingen toe. En dat wil natuurlijk niemand.

IJs

Ondanks het feit dat wij het geweldig vinden op het ijs te gaan als dat ijs dat toelaat, voor honden is het levensgevaarlijk. Enerzijds lopen veel honden jaarlijks enorme blessures op omdat ze gewoonweg op een “bambi-manier” uitglijden. En anderzijds, als honden het leuk gaan vinden en erop springen, doen ze dat ook als het ijs niet meer dik genoeg is. Door hun vaart schieten ze er dan onder…

Kerst

Kerst is leuk, kerst is gezellig, kerst is bezinning en kerst is ook lekker eten. Onthoud dat chocola giftig is voor honden. Hou ze hiervan weg. Ook krenten en rozijnen zijn heel slecht. Verder is het absoluut niet verstandig uw hond botjes te geven van wat er over is van de kerstmaaltijd. Nu hoor ik vaak mensen zeggen: “in de natuur eten ze toch ook botjes”? Dat is zo, maar die zijn niet gekookt of opgewarmd en daardoor houden die botten een zekere mate van elasticiteit. Bij het opwarmproces verdwijnt dat en worden de botjes bij het breken messcherp en kunnen van binnen bij de hond voor nare en gevaarlijke bloedingen zorgen.
Als u een kerstboom hebt met een bak eronder waar water in staat, laat de hond hier dan niet uit drinken. De kerstboom geeft een giftige stof af, en die is niet zo goed voor honden.

Open haard

Wat een gezelligheid, buiten koud en binnen lekker warm met een gezellig open haardvuurtje. Ook honden vinden dit lekker en soms nestelen ze zich heerlijk voor die warme gloed. Het aanzicht hiervan is om op jaloers te worden. Maar pas op met spetters. Ze kunnen zo in de vacht komen en voor lelijke brandwonden zorgen. Doe een scherm voor de open haard of laat uw hond ergens anders liggen.

Auto

Tenslotte, en dan hebt u de belangrijkste tips gekregen, antivries is dodelijk. Maar honden vinden het wel heel aantrekkelijk. Dus als u de reservoirs van uw auto hebt bijgevuld, zet het op een veilige plek. De smaak is wat zoetig en honden vinden het heerlijk.
Hele fijne winter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here