Niet te geloven-zomer

0
2023

Het was prachtig weer vorige week. Het zonnetjes scheen, de lucht was strakblauw en de temperatuur was meer dan aangenaam. We keken uit naar een avondje in de tuin. Dat was alweer lang geleden. Helaas kwam de buurvrouw melden dat zij voor haar middelste zoon een kinderfeestje had gepland. Het speet haar maar het zou weleens voor wat overlast kunnen zorgen. Nu neem ik dat altijd met een korreltje zout. Dat het haar speet. Als dat zo is, waarom doet ze het dan? Maar goed, het weer was mooi, het zou koopavond zijn en we besloten om te vluchten naar de stad, daar kozen we tenminste zelf voor bedrijvigheid.

Eigenlijk was het wel lekker in de stad. Het was niet overdreven druk, we konden op de terrassen kiezen uit voldoende schaduw- en zonneplekken. We hoefden niet te lang te wachten op de drankjes die we bestelden en we konden gezellig kijken naar alles wat voorbij kwam. Zo zaten we aan een bitter-lemon en een cola light, we keken naar mensen die het warm hadden, mensen die nog te dik aangekleed waren, mensen met veel te weinig kleding om het er aangenaam te laten uitzien, kinderen met ijsjes, mensen die teveel geld uitgegeven hadden en ineens naar…

Ongelooflijk

We keken naar… een jong stel op de fiets. Nu is daar niet zoveel mis mee, wat vreselijk was dat er naast de fiets een King Charles Spaniël Puppy heel hard moest meerennen. De puppy zal niet ouder geweest zijn dan een week of 14. Tongetje uit zijn bekkie en heel, heel hard zijn best doen om het allemaal bij te houden. Het was vreselijk. Nu wordt ik al niet goed als ik mensen zie die met hun volwassen fietsen als hier de temperaturen echt te hoog voor zijn. Met een puppy werd dit gevoel alleen maar sterker.

Fietsen

Het is geen probleem om met honden te fietsen. Er zijn wel een paar regels. Zorg dat de hond altijd rechts aan de fiets loopt. Zo is hij altijd tussen de baas en het overige verkeer. Zorg dat hij draaft en niet in galop gaat. Dit kost minder energie en is minder belastend voor het beendergestel. Zorg dat er voldoende water wordt meegenomen en er regelmatig pauzes ingelast worden. Let er op fietspaden op dat hij niet te dicht langs de kant loopt, hier ligt bijna altijd scherpe rommel. Bouw het rustig op, laat de conditie langzaam groeien.
Het is ook geen probleem om met puppy’s te fietsen. Het is zelfs goed om ze hier als puppy al aan te wennen als men dat later ook graag zou willen. Maar dan wel heel korte stukjes en bedoeld om hem het te leren, niet om het langdurig in de brandende zon uit te voeren.

Nog meer…

Er zullen deze zomer weer de nodige honden sterven in de auto. Honden die meegenomen worden op uitstapjes en vervolgens in de auto moeten blijven. De auto wordt in de schaduw geparkeerd, het raam gaat een klein stukje open en men laat de hond achter. Waar men geen rekening mee houdt is dat de aarde draait, de zon niet, en dat de plaats van de schaduw vaak snel verandert. De auto wordt binnen heel korte tijd een oven waarbij al snel temperaturen van rond de 80 graden worden bereikt. Dit overleeft geen hond. We zien het bij pretparken, bij grote evenementen, bij toeristische attracties, in de stad, bij het strand en eigenlijk overal, ook bij u om de hoek. Het is een langzame pijnlijke dood. En volledig de schuld van de eigenaar. Doe het dus maar niet, laat de hond liever thuis, dat is beter dan langzaam sterven.

De zomer

Er zijn nog veel meer zaken waar we in de zoemer rekening mee zouden moeten houden. Het is vlooientijd, er zitten weer volop teken in het struikgewas, loerend op een gezonde gastheer. Er zijn mogelijkheden de hond mee te nemen op vakantie, er zijn mogelijkheden de hond onder te brengen in een pension. Er worden eisen gesteld als de hond meegaat naar het buitenland. Kortom: er is veel te doen. Wat allemaal? Het landelijk InfromatieCentrum Gezelschapsdieren heeft het allemaal voor u op een rij gezet. U kunt het vinden op www.licg.nl

Ik wens u alvast een heerlijke zomer. En uw hond ook!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here